Kroon & Brugwerk

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies  gecementeerd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug.

BrugWanneer is een kroon nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom u een kroon nodig kunt hebben:

 • Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
 • Er is dan onvoldoende houvast voor een vulling.
 • Als een vulling te groot geworden is en de kans bestaat dat die vulling of kies afbreekt als een (te) grote kauwdruk aanwezig is.
 • Een tand of kies door een ongeluk is afgebroken.
 • Na een wortelkanaalbehandeling om het element tegen breuk te beschermen.
 • Het uiterlijk kan een reden zijn voor een kroon. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Bruggen

Wanneer één of meer tanden of kiezen ontbreken, kunnen deze worden vervangen door een brug. Tussen twee kronen wordt een kunsttand of kunst kies geplaatst, ook wel een “dummy” genoemd. De twee kronen met de dummy worden dan als één geheel geplaatst.

Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig zou kunnen hebben

 • Om beter te kunnen kauwen.
 • Verbetering van het uiterlijk.
 • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

brug1Materialen

Voor kronen of bruggen worden de volgende materialen gebruikt:

 • Metaalporselein; Hierbij vormt het metaal de basis voor de kroon of brug. Omwille van het uiterlijk zit over het metaal een buitenlaag van tandkleurig porselein.
 • Galvano – porselein
 • Zirkonium – porselein
 • Goud; Gouden kronen worden meestal gebruikt op plaatsen achter in de mond waar weinig ruimte ter beschikking is.

Kronen op implantaten

Een kroon op een implantaat

implantaatAls een tand of kies ontbreekt of niet geschikt is voor een vulling, biedt een kroon oplossing. De kroon kan het gebit herstellen en de functionaliteit ervan teruggeven. Ook wanneer de tand of kies sterk verkleurd of misvormd is, zal een kroon het aanzien van het gebit verbeteren.

Vastlijmen over eigen tand

Bij een traditionele behandeling wordt een porseleinen kroon over een eigen tand vastgelijmd. De afgebroken tand of kies waar de kroon overheen komt, wordt eerst beslepen. Dit zorgt voor een goede pasvorm voor de porseleinen kroon. De kroon wordt vervolgens vastgelijmd op de beslepen tand.

Nadelen van kroon op eigen wortel

De eigen nog gezonde tanden en/of kiezen moeten worden beslepen, voordat er een porseleinen kroon en/of brug overheen wordt geplaatst. Soms blijkt dat de eigen wortels niet gezond genoeg meer zijn om een stabiele basis te vormen voor de kroon en/of brug. Er moet weer naar een nieuwe oplossing gezocht worden.

all dental pics 010Kroon op een implantaat
De kroon wordt op een implantaat, die vastgegroeid is in het kaakbot, vastgeschroefd. De natuurlijke wortel is vervangen door een kunstwortel, het implantaat. Het plaatsen van een implantaat is geen grote ingreep, die bij de tandarts implantoloog bij u in de buurt uitgevoerd kan worden.

Voordelen van een implantaat

Een implantaat kent vele voordelen. Omdat het implantaat gemaakt is van titanium zal het lichaam het implantaat niet afstoten. De kroon op een implantaat biedt net zoveel kracht en sterkte als uw natuurlijke tanden. Uw kaak zal niet slinken (in hoogte en dikte afnemen) en uw kaak behoudt zijn eigen contour. Dit geeft zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.