Prothese

(Optioneel prothese inkleuren.)

prothese

Kunstgebit

Een kunstgebit (ook wel volledige gebitsprothese genoemd) is een uitneembare oplossing als u edentaat (volledig tandloos)bent. Zo’n volledige gebitsprothese bestaat uit een kunsthars boog met tanden die over de gehele bovenkaak wordt geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelte-plaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak een u- vorm heeft.

(Persoonlijke wensen zijn ook te realiseren)

prothese1

Waarvoor kunt u bij de klinisch technicus terecht ?

*een gebitsprothese op implantaten

*een( flexibel) gedeeltelijk plaatje

*advies/informatie

*beoordeling van uw huidige gebitsprothese

*reparatie van uw gebitsprothese

(Implantaat met prothese)

prothese3

Zo werkt de klinisch prothese technicus

De klinische prothese technicus is verantwoordelijk voor de geleverde gebitsprothese. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van de gebitsprothese werkt de klinisch prothese technicus nauw samen met de tandarts. Waarom met de tandarts? Dit is nodig om zowel symptomen van mondziektes zoals Orale Lichen Planus (mondkanker) te kunnen ontdekken de prevalentie wordt geschat op ongeveer 1-2% van de bevolking. De man-vrouw verhouding is 1:2. Daarom wordt de patiënt eerst door verwezen naar de tandarts. Na bezoek van de tandarts maakt de klinisch prothese technicus met u de afspraken voor de behandelingen.

Uit hoeveel behandelingen bestaat de behandeling ?

Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld zeven bezoeken aan onze praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor bedoeld zijn:

1e afspraak: kennismakings- en intakegesprek
2e afspraak: anatomische 1e afdruk
3e afspraak: fysiologisch 2e (precisie) afdruk
4e afspraak: beetregistratie en kleur en vorm + stand van de tanden
5e afspraak: passen en eventueel overpassen van de proefprothese
6e afspraak: definitieve prothese plaatsen
7e afspraak: nacontrole

Ziektekosten verzekering

Momenteel wordt een kunstgebit voor 75% vergoed door de basisverzekering. Een tandartsverzekering of aanvullende verzekering is niet nodig. Zelf betaalt u alleen een verplichte eigen bijdrage van 25%. Bij een aanvullende verzekering betaalt u nog minder en soms zelfs helemaal niets (vraag naar uw verzekeringsvoorwaarden). De meeste verzekeraars vergoeden eens in de vijf tot zeven jaar een nieuwe prothese. Voor een klikgebit is de eigen bijdrage in 2015 € 125 per kaak.

IMG_0463

Wennen

Hoewel de huidige protheses een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat last hebben van drukpunten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe gebitsprothese inhoudt en er meteen mee probeert te praten een goede oefening is bijvoorbeeld een tijdschrift of krant hardop voor te lezen. Met uw nieuwe gebitsprothese is ook het nuttigen van een maaltijd net even anders. In geval van aanhoudende pijn of drukplekken kunnen we uw gebitsprothese aanpassen. Als u minimaal twaalf uur voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kunnen we goed zien op welke plaatsen uw prothese gecorrigeerd moet worden. snij, schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese (dan vervalt de garantie).

Verzorging

Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw gebitsprothese. Het is belangrijk om uw gebitsprothese na elke maaltijd goed schoon te maken met een speciale protheseborstel en groene zeep, tandpasta of een prothesereinigingsmiddel (bijvoorbeeld Ecosym). Gebruik nooit kokend water of agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Bij veel aanslag kunnen we uw prothese polijsten.